Wat zit er in zonnebrandcrème?

Het advies is om je altijd goed in te smeren met zonnebrandcrème om de kans op verbranding en huidkanker te voorkomen. Maar wat zit er tegenwoordig allemaal in deze smeersels en sprays? Je leest in de media vaak dat er wordt gewaarschuwd voor bepaalde ingrediënten die mogelijk schadelijk zijn, echter zijn de resultaten uit de verschillende onderzoeken niet altijd hetzelfde.

Het hoofdbestanddeel van zonbeschermers zijn de filters die beschermen tegen UVA en UVB straling. Dat kunnen chemische (organische) en mineralen (fysische) filters zijn. Organische filters absorberen de straling en mineralen filters daarentegen reflecteren de straling. Ze worden fysisch genoemd omdat ze via een natuurkundig proces (reflectie) beschermen tegen UV.

Beide zonnefilters moeten hun werk goed doen, maar het kan zijn dat je voor sommige bestandsdelen in de filters gevoelig bent. Ze kunnen in een heel enkel geval allergische reacties of irritatie veroorzaken. Als je een gevoelige huid hebt, kan het zijn dat je een allergische reactie krijgt op stoffen zoals butyl methoxydibenzoylmethane, phenylbenzimidazole sulfonic acid, benzophenone-3, octocrylene en ethylhexyl methoxycinnamate.

Mineralen filters zijn titanium dioxide en zink oxide, die worden vaker gebruikt in zonnebrandproducten voor de gevoelige huid en baby’s en kinderen.

Chemische filters

In uv-filters kun je onderscheid maken tussen chemische en fysische filters. Chemische filters trekken in de huid en absorberen hier de uv-straling. Fysische filters leggen een laagje op je huid en ‘weerkaatsen’ het licht.

Een aantal chemische filters kan door het lichaam opgenomen worden en zo in het bloed terechtkomen. Andere kunnen in reactie op zonlicht vrije radicalen genereren waardoor huidcellen zouden kunnen beschadigen.

Mineralen filters

Mineralen filters zijn bijvoorbeeld titaniumoxide en zinkoxide. Ze geven een prima bescherming en blijven bovenop de huid. Zo komen er ook geen schadelijke stoffen in je lichaam terecht. Ze vormen als het ware een soort schild op je huid. Daarbij veroorzaken ze zelden een allergische reactie. Een nadeel van deze stoffen is dat ze een witte waas op de huid achterlaten. Voor kleine kinderen zijn zonnebrandproducten met het ‘ouderwetse’ titaniumdioxide en zinkoxide het meest geschikt.

Parfum en geurstoffen

In vrijwel alle zonnebrand voor volwassenen zit parfum of een geurstof. Juist ook de geur van zonnebrand spreekt velen van ons zo aan, het roept direct het zomer gevoel op. Maar voor sommige mensen is het juist een trigger voor de huid, je kunt er allergisch voor zijn.

Voor kinderen adviseren we een zonnebrandmiddel zonder parfum te gebruiken.