Waarom is het zo belangrijk om kinderen te beschermen tegen uv-straling?

Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. De huid van volwassenen vernieuwt zich voortdurend in enkele weken. De huid van kinderen doet dat ook, maar hun huid moet daarnaast ook nog groeien. De celdeling bij kinderen gaat daarom sneller. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om de (door zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. In die cellen ontstaan dan als het ware ‘littekens’ die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Maar hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Daarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk, juist voor kinderen.

Met warm en zonnig weer wil je je kinderen buiten kunnen laten spelen. Maar het is verstandig om je kind goed in te smeren en beperkt in de zon te laten. Dermatologen hebben achterhaald dat hoe vaker je kind verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd.

Uit onderzoek van de KWF blijkt dat 1 op de 7 kinderen al eens ernstig verbrand is geweest. En met ernstig verbrand bedoelen ze dan een felrode huid, met eventueel blaren.

Moet ik speciale zonnebrand kopen?

In principe hoeft dit niet, maar zonnebrandmiddelen voor kinderen en volwassenen zijn wel anders. Zo wordt er op de verpakking andere informatie opgenomen. Op kinderproducten moet in elk geval de waarschuwing staan om kinderen en baby’s uit de directe zon te houden.

zonnebrand insmeren kinderenVerder hebben producten voor kinderen allemaal een hoge beschermingsfactor (tenminste SPF50) en ze zijn meestal ook waterproof. Een extra functie die aan antizonnebrand voor kinderen kan worden toegevoegd is de anti-zand-functie, dan blijft zand minder plakken. Dit is niet bij alle merken zo.

Kinderzonnebrand heeft geen extra’s zoals bronzing of extra glans. De parfumering en conservering van het middel kan ook verschillen. Parfum is in elke zonnebrandcrème overbodig, maar vooral bij zonnebrandcrème voor kinderen is het schadelijk. Het kan zorgen voor allergische reacties, maar ook,voor de ontwikkeling van een allergie op latere leeftijd.

Tips

  • Baby’s en peuters kun je beter helemaal niet in de zon laten.
  • Kleding beschermt tegen de zon. Er is ook speciale UV-kleding te koop.
  • Zet kinderen een pet of hoed op.
  • Oudere kinderen moet je goed smeren met zonnebrandmiddelen als de zon schijnt.
  • Gebruik zonnebrandmiddel met een Sun Protection Factor (SPF) van minimaal 30. Dat houdt 97% van de UV-straling weg.
  • Smeer jezelf en je kinderen 15 tot 30 minuten van tevoren in, voordat je de zon in gaat. Dan heeft het zonnebrandmiddel voldoende tijd om door de huid te dringen en in te werken.